Blauwe bessen en nectarine clafoutis

Clafoutis on a plate with nectarines and blueberries dark background

Skip de blog, meteen naar het recept voor clafoutis!

Een traditionele clafoutis is een soort eenvoudige bodemloze taart. Kersen worden overgoten met een beslag en na drie kwartier bakken warm geserveerd met een beetje poedersuiker, heerlijk! Voor deze clafoutis gebruikte ik fruit dat nog in mijn koelkast lag, mooie blauwe bessen en sappige nectarines.

Dit recept brengt mij terug naar mijn jeugd, en nee, niet omdat mijn wortels (no pun intended) in Frankrijk liggen. Het brengt mij terug naar mijn jeugd omdat mijn moeder vrij regelmatig clafoutis in de oven had staan. Als ik moet uitleggen wat een clafoutis is, noem ik het een pannenkoek plus, zeer oneerbiedig maar de keiharde waarheid. Veel Fransen zullen nu wel op leurs orteils zijn getrapt, Je suis désolé. Wat ik ook moet toegeven is dat ik nog nooit een clafoutis in Frankrijk heb gegeten, al ben ik er redelijk vaak geweest. Ik denk dat ik toch verleid werd door de meest mooie gebakjes bij de patisserie. Dat neemt niet weg dat clafoutis echt zalig zijn.

De burn-out

Even over mijn blog, ik ben al heel lang aan het dubben wat ik er nou mee wil doen. Ik ben de blog ooit gestart om te delen wat ik allemaal doe in mijn vrije tijd. Wat ik allemaal maak, persoonlijke verhaaltjes. Ik merk toch dat, dat teveel onrust gaf en ik mij eigenlijk wil focussen op één ding: eten .
Even het verhaal vooraf in een notendop; bijna twee jaar geleden kwam ik thuis te zitten met een burn-out. Ik was net een half jaar moeder, maar ik merkte na mijn bevallingsverlof dat ik niet helemaal meer in mijn werk kon komen en dat ik om de haverklap ziek was. En dat was niet (alleen) te wijten aan het feit van een nieuw, mooi, klein kindje in mijn leven. Om een heeeel lang verhaal kort te maken: mijn werk als laborant gaf mij enorm veel stress, koste mij bakken met energie, ik zat huilend op de fiets naar werk en ik wist niet meer waar ik de motivatie vandaan moest halen. Klinkt vrij heftig als ik het zo opschrijf en was het eigenlijk ook wel toentertijd.
Een sprong naar het nu: wij hebben nu twee prachtige kindjes, ik een andere functie, maar ik ben nog wel op zoek naar de juiste richting in mijn werk. Ik wil niet zeggen dat ik nu de rust heb met een peuter van bijna 3 jaar en baby van 9 maanden, maar de regelmaat komt langzaam weer terug in mijn leven. Ik gun mijzelf nu wat meer de tijd om de zoektocht voort te zetten. En dan is er altijd een onderwerp dat terugkomt in mijn levenspad waar ik super enthousiast van wordt en dat is ETEN !
lemon on a dark blue cloth with blueberry nectarine clafoutis in the background

De zoektocht naar wat dan wel

En nu weer terug naar de blog, ik ga dit platform -mijn eigen kleine wereldje midden in het woud van wereldwijdewebsites- gebruiken om mijn zoektocht voort te zetten. Ik wil delen waar ik dolgelukkig van wordt namelijk koken, bakken, recepten verzinnen, experimenteren in de keuken, foto’s maken, mooi stylen van eten. En door dit te delen wil ik andere mensen prikkelen en enthousiasmeren om ook verliefd te worden op het fenomeen eten (ik klink als een die hard foodie isn’t it? ). Misschien wel even belangrijk, al dan niet belangrijker; ik wil mijn eigen foodiewereldje genaamt Kina’s Kitchen ook gebruik als een soort portfolio. Laten zien wat ik kan met eten, wat mijn stijl is, hoe ik mij ontwikkel en wat ik te bieden heb. Mijn uiteindelijke doel is om er op een gegeven moment werk van te kunnen maken, niet persee met mijn blog maar wel in de voedingsbranche. Om voor brood op de plank te zorgen, naast mijn zelfgebakken brood (die dads kunnen wel trots zijn op hun dad-jokes, maar moms kunnen er ook wat van).
En wat fijn is van je eigen plekje, is dat je kan experimenteren met ideeën. Dus dat is wat ik de komende tijd ga doen. Ik ga beginnen met twee test en van mijn eerste tests is: Bevalt dit of is dit

 • Twee keer per week een recept te posten, op maandag en op vrijdag.
 • Gaat schrijven/bloggen in het Nederlands mij beter af dan in het Engels?

Over een tijdje zal ik dat analyseren, waarschijnlijk deel ik mijn resultaten en conclusies hier ook. Klinkt bijna als een labjournaal… Once a lab rat always a lab rat. (Voor de niet lab-nerds onder ons: een labjournaal is logboek waarin experimenten in detail worden bijgehouden. Experiment opzet, uitvoering, discussies, conclusies). Misschien vind ik het schrijven van recepten daarom ook leuk.
Goh, ik hoor opeens allemaal kwartjes vallen.
Dus, houd Kina’s Kitchen in de gaten als je het leuk vind om de ontwikkelingen te volgen!

Wat tips voor het maken van de clafoutis

Zo, een heel verhaal over mij, nu weer terug naar het hoofdonderwerp van deze post: de clafoutis.. Zoals ik al eerder aan stipte, het is een vrij eenvoudig recept. Tips voor dat je aan het recept begint:

 • Gebruik het liefst geen springvorm, het beslag is erg dun en de kans op lekken is erg groot. Achteraf een oven uit bikken is nooit leuk!
 • Koud is de clafoutis lekker, maar het best is hij als je hem warm serveert en er wat poedersuiker overheen strooit. Dat oogt ook nog eens prachtig.
 • Zeef de bloem, dit voorkomt klontjes
 • Geen blauwe bessen en nectarines in huis? Gebruik ander (zacht) fruit dat je hebt liggen. Perziken, pruimen, frambozen, bramen, mango you name it

Ik ben erg benieuwd of je het recept hebt gemaakt! Laat je mij het dan weten met een comment onder deze post? Of via mijn instagram instagram of facebook ? Succes er mee!
Op zoek naar een heel makkelijk koekjes recept? Bekijk dan eens deze pindakaas, chocolade & pretzel koekjes. Om het nog makkelijker te maken: je hoeft ze niet eens te bakken!
DSC08464

Clafoutis on a plate with nectarines and blueberries dark background
5 from 1 vote
Print

Blauwe bessen en nectarine clafoutis

Een traditionele clafoutis is een soort bodemloze taart. Voor deze clafoutis gebruikt ik fruit dat in mijn koelkast lag, blauwe bessen en nectarines. Het fruit wordt overgoten met een eenvoudig beslag en na drie kwartier bakken warm geserveerd met een beetje poedersuiker. 

Course Dessert
Cuisine French
Keyword baked, blueberry, clafoutis, dessert, easy bake, nectarines, pie
Prep Time 20 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes
Servings 8 servings

Ingredients

 • 150 g blauwe bessen
 • 1 ½ nectarine in kleine partjes
 • 4 eieren
 • 60 g bloem
 • 90 g suiker
 • 25 g gesmolten boter + beetje extra om de vorm in te vetten
 • 250 ml melk
 • 1 stuks citroen alleen de schil geraspt
 • 1 tl vanille extract
 • Poedersuiker naar smaak

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
 2. Boter een ondiepe taartvorm in van ongeveer 23 cm doorsnede.
 3. Verdeel gelijkmatig de nectarine partjes en de blauwe bessen over de taartvorm.
 4. Zeef de bloem in een beslagkom, roer rustig de suiker er door met een garde en maak een kuiltje in het midden.
 5. Voeg dan een voor een de eieren toe, dan de melk, de gesmolten boter, schil van de citroen en de vanille extract toe.
 6. Schenk voorzichtig het beslag over de fruit en bak 45 minuten af op 180 ºC tot het beslag gerezen en goudbruin is. Bestrooi voor serveren met een beetje poedersuiker.

Recipe Notes

 • Schrik niet, de clafoutis zal in de oven flink rijzen. Hij zal weer mooi inzakken na het bakken
 • Bedenk van te voren hoe zoet je fruit is dat je er in doet. Mijn necatrines waren nog wat hard dus nog niet heel erg zoet. Heb je goed rijp fruit, afhankelijk daarvan kan je minder suiker toevoegen.
 • Hou je van iets minder zoet? Voeg dan iets minder suiker toe.

You may also like

4 reacties

 1. Oh I am soooo loving this! Wauw je foto’s bij het recept zijn prachtig, om bij te watertanden.
  Heftige tijd heb je achter de rug. En fijn om te lezen dat het nu allemaal weer in een ritme begint te komen waar je je beter bij voelt. The world shines brighter when women feel good, so you go girl!
  Ik ben heel benieuwd waar deze blog je gaat brengen en ik volg graag mee. Xxx

  1. Ah wat een lieve en leuke reactie Annette!Thnx voor de support, doet me heel veel goed. Ik ben veel aan het oefenen met de camera, en vind het echt super leuk om eten te fotograferen <3.
   Ja, het was (en is nog steeds) een redelijk onstuimige tijd maar er is licht aan de horizon ;), en ik heb er zin in. Vrouwen als jij inspireren mij, die hun eigen plan trekken en er 1000% voor gaan. X

 2. Ow Kien, wat een leuk idee… ik je proberen te blijven volgen. Ik zit ook op bakken op het moment. Ik zat zelf voor de zomer tegen een bored-out aan. Gelukkig heb ik het goed opgevangen, maar bakken en koken kunnen zeker een ‘troost’ zijn. Ik zeker een aantal receptjes van je uitproberen. Succes

  1. Lief dat je mij wil volgen! en leuk dat je reageert en ook aan de bak bent 😊! Kan zo therapeutisch werken he. Heerlijk. Maar wat naar dat je tegen de bore out aan zat zeg, goed dat je het hebt kunnen oplossen met je werk. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *