Citroencake met poppyseed en cream cheese buttercream glazuur

poppyseed citroencake uitgelichte afbeelding

Skip de blog, meteen naar het recept voor de citroencake!

Ook zo gek op het heerlijk frisse van citroen in een taart? Deze heerlijke poppyseed citroencake bestaat uit 3 lagen smeuige cake, gevuld met een romige cream cheese botercreme.

Voordat ik begin: hebben jullie al gezien dat ik mijn recepten aan het ordenen ben? Ik ben niet een koningin in gestructureerd werken maar ik weet dat het wel zijn vruchten af kan werpen en mijn blog gebruiksvriendelijker maakt. Dus voor een mooi overzicht van de recepten die gepubliceerd zijn op Kina’s Kitchen moet je in mijn recepten index zijn. Er staat ook een recepten index met foto’s in plaats van alleen tekst, ik ben benieuwd wat je er van vindt!

Me, myself and bike

Als bakken een van je grootste hobby’s is, dan grijp je elke mogelijke gelegenheid om iets te maken met zes handen aan. Laatst werd een vriendin van mij 30, dus Kina aan de bak in haar Kitchen. Ik houd ervan om voor ander te bakken alleen is er wel altijd een grote beer op de weg: hoe krijg ik hemelsnaam mijn bakwerk van A naar B. Ik heb namelijk geen auto, ik heb geen rijbewijs, ik heb geen bakfiets. Ik doe alles op mijn almighty mothership aka moederfiets (inclusief voorzitje, stoeltje achter en buggydrager).

Dat gevaarte op de weg, that’s me. Ik ben bijna verplicht een geel bordje achterop mijn fiets te hangen met ‘let op, zwenkt uit!’. Convoi exceptionnel

De taart en de ontvanger

Zaterdagavond. De taart was af, net op tijd, want dat is hoe ik rol. En alsof ik een dood paard aan een boom bond, fietste ik over de Utrechtse kinderkopjes met de taart geklemd in het voorzitje van mijn dochtertje. Omdat het al donker was, viel ik niet zo op met mijn gestuntel. Het was gelukkig ook nog niet zo laat dat ik om alle ladderzatte dakhoasen hoefde te slalommen.. Hoe dan ook, deze taart, die precies in mijn plastic taartdoos paste, kwam heel aan op locatie. Inclusief zweet okseltjes, alsjeblieftdankjewel. Het feest kon beginnen.

Poppyseed lemon cake from above

Toch geen citroencake?

De jarige was blij verrast met de citroencake. Ik kwam binnen en het eerste wat ze zei was: ‘Wat heb jij nou bij je??!’, voor velen klinkt dit vast wat ongepast, voor mij kwam het als een compliment. Ik weet van wie het komt. De rest van de vriendinnen waren lichtelijk teleurgesteld, omdat de taart niet werd aangesneden deze avond. Een dag later kwam de aap uit de mouw: de jarige vond het zonde om de taart aan te snijden aangezien ze dacht dat te weinig feestgangers de taart zouden waarderen (lees: te beschonken zouden zijn om de taart te proeven, laat staan binnen te houden) (oke, ietwat overdreven, maar you get me).

Geen zorgen allemaal, de taart is de maandag erop mee naar haar werk gegaan. Het volgende appje werd doorgestuurd: “ Ik kreeg zowat een een staande ovatie. En hij is nog super lekker!’ Kijk, daar doe ik het voor.


Details poppyseed lemon cake bottom top

Maak van je fout een succes

In mijn vorige post kan je een onderdeel van deze citroencake vinden, namelijk de lemon minneola curd die ik als vulling gebruikte. Het idee was dat ik een taart ging maken met twee lagen poppyseed (maanzaad, maar in het Engels bekt het lekkerder) citroencake, curd er tussen en afgesmeerd met een frosting. Alleen ging er iets mis tijdens het bakken, ik vergat een cruciaal onderdeel in de cake. Namelijk de citroen. Dus ik maakte twee poppy seed cakes en één citroencake. Om de cakes toch hun citroensmaak te geven, sprenkelde ik een citroen siroop na het bakken over de cakes. Dat gaf niet alleen een citroensmaak, het zorgde er ook voor dat de cakes lekker smeuig bleven.

Tips

Na dit ellenlange verhaal zin gekregen om de armen uit de mouwen te steken? Hier het recept. Maar voor je eraan begint heb ik zoals altijd wat tips:

 • Zorg altijd dat je de bloem zeeft. Dit voorkomt klontjes in je deeg. En klontjes zorgen weer voor barsten en onregelmatige rijzing van je cake.
 • Haal de cream cheese en de boter ruim van tevoren uit de koelkast zodat ze echt goed op kamertemperatuur komen. Ze moeten beide dezelfde temperatuur hebben zodat ze niet gaan korrelen/schiften.
 • Ik kleurde mijn frosting twee kleuren geel met Wilton color, en probeerde het een beetje gemeleerd op de taart te krijgen, zoals in dit filmpje van Sprinkle Pop (vanaf 2.00 min).

Poppyseed citroen cake

Course taart
Keyword buttercream, citroen, cream cheese, maanzaad, poppyseed, taart
Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour 25 minutes
koeltijd 30 minutes
Total Time 2 hours 25 minutes
Servings 12 personen

Ingredients

Citroencake

 • 40 g boter kamertemperatuur
 • 120 g suiker
 • 100 g bloem
 • 4 g bakpoeder
 • 100 g volle yoghurt
 • Schil en sap van 1 citroen
 • 1 ei + 1 eiwit

Poppyseed cake

 • 120 g boter
 • 130 g suiker
 • 150 g bloem
 • 30 g maizena
 • 7 g baksoda
 • 7 g bakpoeder
 • Snuf zout
 • 150 ml volle yoghurt
 • 1 heel ei + 2 eiwitten
 • 1 tl vanille extract
 • 20 g maanzaad

Simpele citroen siroop

 • 100 ml water
 • 50 g citroensap
 • 60 g suiker

Cream cheese buttercream

 • 400 g cream cheese kamertemperatuur
 • 160 g boter kamertemperatuur
 • 180 g poedersuiker
 • 1 el citroensap

Lemon minneola curd vulling

 • 1 hoeveelheid lemon minneola curd zie recept in link onder 'tips'

Instructions

Citroencake

 1. Verwarm de oven voor op 180ºC.
 2. Vet een bakvorm in van 16 cm diameter en leg een cirkel bakpapier op de bodem.
 3. Zeef de bloem en bakpoeder in een kom. Klop de boter en suiker er doorheen tot kleine kruimels.
 4. Meng de yoghurt, eieren, citroenschil en 1 el citroensap in een kom.
 5. Schenk het yoghurt mengsel al kloppend langzaam bij het bloemmengsel. Klop tot het beslag goed dik is en geen klontjes meer zijn.
 6. Stort het beslag in de bakvorm en bak goudbruin op 180ºC voor 35 minuten. De cake moet lichtjes terugveren als hij gaar is.
 7. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Stort hem op een rooster en laat verder op zijn kop afkoelen voordat je de frosting erop smeert.

Poppyseedcake

 1. Verwarm de oven voor op 180ºC.

 2. Vet twee bakvormen in van 16 cm diameter en leg een cirkel bakpapier op de bodem.
 3. Zeef de bloem, maizena, baksoda, bakpoeder en zout in een kom. Klop de boter en suiker er doorheen tot kleine kruimels.
 4. Meng de yoghurt, eieren, vanille extract en het maanzaad in een kom.
 5. Schenk het yoghurt mengsel al kloppend langzaam bij het bloemmengsel. Klop tot het beslag goed dik is en geen klontjes meer zijn.
 6. Stort het beslag in de bakvorm en bak goudbruin op 180ºC voor 35 minuten. De cake moet lichtjes terugveren als hij gaar is.

 7. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Stort hem op een rooster en laat verder op zijn kop afkoelen voordat je de frosting erop smeert.

Simpele citroen siroop

 1. Breng het water, de citroensap en de suiker in een pannetje aan de kook. Kook de siroop totdat de suiker geheel is opgelost. Laat afkoelen.

Cream cheese buttercream

 1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de cream cheese en boter in een kop en klop ze totdat ze net gemengd zijn.
 2. Zeef de poedersuiker en voeg de citroensap toe aan het boter mengsel, en klop tot een geheel met de mixer.
 3. Zet in de koelkast tot gebruik.

Het stapelen van de taart

 1. Leg de een poppyseed cakelaag op een bord of plateau en besprenkel de cake met een deel van de citroen siroop. Maak daarna een cirkel van botercreme op de rand van de cake, bestrijk de cake dan met ongeveer 4 el lemon minneola curd. 

 2. Leg de citroen cake boven op de eerste laag en herhaal wat je bij de poppyseed cake hebt gedaan met de citroen siroop, de creamcheese botercreme en de  lemon minneola curd.

 3. Leg de andere cakelaag erbovenop, besprenkel met citroen siroop en smeer de cake in z’n geheel af. Zet de taart voor 30 minuten in de koelkast zodat de creme aan de buitenkant hard wordt. Kleur de overgebleven botercreme met een paar tinten geel. Smeer hierna nog een laag botercreme op de taart 

Recipe Notes

Tips
Na dit ellenlange verhaal zin gekregen om de armen uit de mouwen te steken? Hier het recept. Maar voor je eraan begint heb ik zoals altijd wat tips:

 • Zorg altijd dat je de bloem zeeft. Dit voorkomt klontjes in je deeg. En klontjes zorgen weer voor barsten en onregelmatige rijzing van je cake.
 • Haal de cream cheese en de boter ruim van tevoren uit de koelkast zodat ze echt goed op kamertemperatuur komen. Ze moeten beide dezelfde temperatuur hebben zodat ze niet gaan korrelen/schiften.
 • Ik kleurde mijn frosting twee kleuren geel met Wilton color, en probeerde het een beetje gemeleerd op de taart te krijgen, zoals in het volgende filmpje: https://youtu.be/nIuVC2mMgms
 • Gebruik als tussenlaag de lemon minneola curd, klik hier voor het recept.
 Deze citroencake met poppyseed is een klassieker. De cake is heerlijk smeuig en heeft de perfecte verhouding zoet en zuur. Je maakt je vrienden en familie geheid blij met deze citroencake met poppyseed! #citroencake #verjaardagstaart #cake

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *