Dadelcake met walnoten en cranberries

Dadelcake met walnoot en cranberry | kinaskitchen.com

Skip de blog, meteen naar het recept voor de dadelcake met walnoot en cranberry!

Er stond nog een zakje gedroogde dadels in mijn kast die bijna over datum was. Daar moest natuurlijk iets mee gebeuren, want weggooien is zonde. Ik bedacht een heerlijke warme dadelcake met walnoot en cranberry. Wederom een zeer herfstige cake die nog een soort van schijn-gezond is door de gedroogde vruchten en de walnoten. Niets is minder waar (er zit wat suiker in, wat ei, bloem)… Maar hij is wel goddelijk lekker!

Ik moet toegeven dat ik deze dadelcake in no time had gemaakt. Het was zondag, het regende, de kindjes lagen net op een oor voor hun middagslaapje en ik zat heerlijk te relaxen onder een dekentje op de bank. Totdat er zomaar een popup venstertje in mijn brein begon te flikkeren met : – DADELS BIJNA OVER DATUM. GEBRUIK NU OF VOEL JE WEER SCHULDIG OMDAT JE ZE MOET WEGGOOIEN- . Want ik voel altijd alsof ik iets illegaals aan het doen ben, als ik eten weggooi (had ik niet laatste iets gepost over te streng zijn voor jezelf…). Dus ik moest mijzelf van de bank hijsen, the inner voice is strong, om deze cake in de oven te poppen. In sneltreinvaart welteverstaan, want dat dekentje op de bank lonkte nog steeds.

Dadelcake met walnoot en cranberry | kinaskitchen.com

Inspiratie door middel van kaders

Die dadels van hierboven brachten mij op nieuwe ideeën. Geef mij een opdracht met duidelijke kaders, limiteer mij met materialen en mijn creativiteit neemt de vrije loop. Ik ben vast niet de enige die zo het beste werkt. Ik ondervind erg snel keuzestress. Als je mij zegt: ‘Hier: creatieve vrijheid, maak iets wat jij wil en er zijn geen grenzen’, dan krijg ik spontaan klamme handjes. Maar als mij wordt gevraagd: ‘Kina, kan jij een taart voor mij maken. Ik wil hem graag lactosevrij, geen noten maar ik houd wel van romig’ dan beginnen de tandwieltjes wel te draaien in mijn hoofd. Ik probeer dan ook vaak een soort opdrachten voor mijzelf te maken: verzin een avondmaal met de net geoogste pompoen, maak iets met die dadels die bijna over de datum zijn, bedenk een taart voor je beste vriendin waarvan je weet dat ze bepaalde dingen niet lekker vind. Ik krijg er dan ook een kick van als het lukt en als degene aan wie ik het voorschotel het oprecht lekker vind.

Tips

Back to the dadelcake met walnoot en cranberry. Voordat je gaat beginnen wil ik je dit nog over het recept vertellen:

 • Je hebt voor dit recept dadels, walnoten en cranberries nodig. Deze had ik toevallig allemaal in de kast liggen, en ze moesten op. Vandaar deze olijke combinatie. Het licht bittere van de walnoot vind ik mooi passen bij het zure van de cranberry en het zoete van de dadels. Maar als jij deze ingrediënten niet lekker vindt/een allergie hebt/of iets anders in huis hebt liggen, kun je ze altijd vervangen door andere noten of gedroogd fruit. Als je je maar aan de juiste hoeveelheden houdt.
 • Gebruik een biologische citroen voor de dadelcake met walnoot en cranberry, de schil van een niet biologische citroen zit vol pesticide en schimmelwerende middelen. Is niet een van de ingrediënten op de lijst zal ik zo maar zeggen.
 • Eet de cake met een dot Griekse yoghurt en een beetje honing. Perfecte combinatie!

En deze post wil ik weer afsluiten met een fijne quote van manlief. Ik kreeg raving reviews van mijn ouders en vriendinnen. Ze hebben zitten smullen van de cake en waren laaiend enthousiast. Mission accomplished. Ik had ook wat cake achtergelaten bij manlief, zodat hij het met zijn ouders kon oppeuzelen. Nog even nagevraagd wat hij er vond: Ja lekker. Maar wel wat droog…….

(Well, oke, hij stond er al twee dagen) (maar wie kan er dan ook een cake 2 dagen laten staan).

Heb je deze dadelcake met walnoot en cranberry een keer gemaakt? Of heb je een andere recept van mijn blog geprobeerd? Zoals de worteltjestaart van vorige keer of de pindakaas chocolade koekjes? Laat mij weten wat je er van vindt hieronder in de comments. Heel veel bakplezier!

Dadelcake met walnoot en cranberry | kinaskitchen.com

Dadelcake met walnoot en cranberry

Deze overheerlijke dadelcake is luchtig en niet te zoet. De zoete dadels combineren goed met de licht bittere walnoten en de zure cranberries. Een snelgemaakte cake die je kan voorschotelen aan je familie en vrienden op een herfstige dag. 

Course taart
Keyword bakken, cake, cranberry, dadels, kaneel, plaattaart, walnoot
Prep Time 20 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour
Servings 16 stuks

Ingredients

 • 140 g gedroogde dadels gesneden in kleine stukjes
 • 50 g walnoten grof gesneden
 • 50 g cranberries
 • 50 ml olijfolie
 • schil van 1 citroen
 • 1 tl vanille extract
 • 150 ml kokend water
 • 150 g witte suiker
 • 200 g bloem
 • 1 tl baksoda
 • 1/2 tl zout
 • 2 tl kaneel
 • 2 eieren

Instructions

 1. Verwarm oven voor op 180°C.

 2. Vet een vierkant bakblik van 16 cm bij 16 cm goed in met boter. Je kan ook een rechthoekig cakeblik gebruiken.

 3. Doe de dadels, wanoten, cranberries, citroenschil, vanille en olie een grote kom. Giet hier 150 ml kokend water over heen. Laat 10 minuten staan. 

 4. Meng in een andere kom de suiker, bloem, baksoda, zout en kaneel door elkaar. Maak een kuiltje in het midden.
 5. Kluts de eieren in het kuiltje van de droge ingrediënten.
 6. Voeg hierna het dadel noten mengsel aan toen en roer goed door met een lepel.
 7. Stort het beslag in de bakvorm en bak 40 minuten op 180°C. De cake is klaar als je in het midden van de cake een sateprikker in steekt die er weer droog uit komt, er mogen wel kruimeltjes aan zitten.  Laat afkoelen op een rooster. 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *