Ingelegde pruimen met rozemarijn en steranijs

Kinas kitchen bovenkantvan een pot met ingelegde pruimen met rozemarijn en steranijs 1

Skip de blog, meteen naar het recept voor ingelegde pruimen!

Met deze ingelegde pruimen zet je een ander zuur op tafel dan je standaard augurken en zilveruitjes. Deze ingelegde pruimen zijn in een handomdraai gemaakt en ze hebben een verassend subtiele smaak van steranijs en rozemarijn. Even geen inspiratie hoe je ze kan combineren? Lees onderaan de pagina bij de tips hoe waar hun smaak het best tot hun recht komt!

Laatst ging ik, samen met man en kids, bij mijn ouders eten. Mijn moeder had bedacht gado-gado te eten, maar er moesten nog wat boodschappen gekocht worden. Dus ik, op pad met zoontje lief, naar de biologische winkel. Lang, heel lang geleden heb ik daar gewerkt als bijbaantje. Toentertijd moest ik vakken vullen, maar omdat het zo’n kleine winkel was mocht ik ook af en toe de brood- en en de kaasafdeling bemannen. Van alle markten thuis, zeg maar.

The unknown

Van huis uit ben ik al opgegroeid met biologisch eten en aparte ingrediënten, maar in een biologische winkel omgeef je je wel met ietwat vreemde producten. Bedenk wel dat dit zo’n 15 jaar geleden was en biologisch eten nog een beetje stoffig en ‘alternatief’ werd gezien. TMF was nog een gerenommeerde tv zender, als je cupcakes op je verjaardag had hyper modern bezig en als je quinoa zei, was de reactie steevast: ‘Gezondheid’.
Nu, laat mij een paar producten noemen die mij zijn bijgebleven uit die tijd:

 • Brooddrank , nee het smaakt niet naar brood, nee het is niet lekker, gewoon nee nee nee…
 • Lamsoortjes, ondanks de naam geheel veganistisch! Want zeesla in de vorm van… 🙂
 • Romanesco, een bloemkool on drugs.
 • Agaranta , een vegan bindmiddel op basis van arrowroot (whuttt) en agar-agar.
 • Tibetaans gerstebroodje, een soort ufovormig zuurbdesdm broodje waar je iemand de hersens mee kan inslaan.

Nou moest ik die dag niet heel erg vreemde boodschappen. Ik kocht pindakaas, aardappelen, tofu en tempeh. Het enige wat enigzins vreemd in de oren kan klinken is tempeh (er van uitgaand dat je wel eens van pindakaas, aardappelen en tofu hebt gehoord). Tempeh is een soort van blok/koek gefermenteerde sojabonen, klinkt niet erg smakelijk nu ik het zo uittyp. Maar met de juiste breiding heel erg lekker! De de oorsprong ligt in Indonesië.

Tafelzuur

Maar waarom vertel ik nou dit hele verhaal en wat heeft dit te maken met mijn receptje? Geen zak.

Ok, nu zonder grappen en grollen. Het gaat mij om ingrediënten waar je in eerste instantie niet zo goed weet wat je er mee kan. Laatst zat ik mij erg af te vragen wat ik nou met steranijs moest doen. Een prachtige, zeer fotogenieke specerij die ik al een tijdje in mijn kruiden-la had liggen. Ik was erg inspiratieloos, totdat ik in een wilde bui een kilo pruimen op de markt had gekocht.

Met temperaturen boven de 30 graden zouden ze niet lang overleven (buiten de koelkast) en, warhoofd als ik ben, had ik ze op het aanrecht gelegd. Ze voelde een beetje zacht aan. En het leek mij niet een heel verstandig idee om 8 pruimen achter elkaar te verorberen. Dus, hoe kon ik ze snel verwerken, zonder ze in een taart te stoppen (je moet het jezelf niet al te makkelijk maken, anders wordt het saai)? Juist, inmaken! De pan in hakken! In mootjes.

En wat is er eigenlijk simpeler en makkelijker dan pruimen, of ander soort fruit of groente, in te maken? not much! Het kost alleen wat wacht tijd. Een super mooie manier om voedselverspilling tegen te gaan, naast dat je wat heel lekkers in de (koel)kast hebt staan ben je ook nog meteen een wereldverbeteraar. Ten points to Gryffindor! (know what I’m saying, right, HP-fans….?)

… en smaakt het?

Na een week of zes te hebben gewacht maakte ik de pot eens open. Voor de lunch had ik een heerlijke dikke boterham simpel belegt met een beetje mayo, spinazie, belegen boerenkaas, komkommer, er bovenop ingelegde pruimen en wat zout en wat cayennepeper vlokken om het af te maken. De pruimen hebben hebben een heerlijk lichte smaak van anijs en rozemarijn, niet te overheersend maar mooi op de achtergrond.

(Nu hoor ik je denken:’ Simpel belegde boterham? Simpel?’ Dat is wat Man ook dacht toen hij aan het proeflezen was. Hij moest lachen toen hij dat stukje tot zich nam. Uitleg over mijn idee van simpel: ik gebruikte deze term omdat het niet hele gekke ingrediënten zijn in my opinion. Zo, heb ik mij daar ook weer goed onderuit gepraat.)

Tips:
 • Ze zijn (natuurlijk) vrij zuur, als je ze bijvoorbeeld met kaas combineert, zorg er dan voor dat het een lekker pittige kaas is. Dat de smaken goed elkaar complimenteren.
 • Geef een twist aan je boerenkoolstamppot door deze pruimen te serveren in plaats van je standaard zilveruitjes.
 • Snij de pruim in kleine stukjes en meng ze door een salade met veldsla, geitenkaas, pistachenootjes, avocado en een simpele honing dressing.

Ingelegde pruimen met rozemarijn en steranijs

Zet eens een ander zuur op tafel dan augurkjes en zilverui. Deze ingelegde pruimen zijn in een handomdraai gemaakt en ze hebben een verassend subtiele smaak van steranijs en rozemarijn. Lees onderaan bij de tips hoe je ze kan combineren!

Course Side Dish
Keyword ingelegd, ingemaakt, makkelijk, pruimen, rozemarijn, steranijs, tafelzuur, zuur
Prep Time 10 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 10 stuks

Ingredients

 • 10 gewassen pruimen gemiddelde grote
 • 4 stuks steranijs
 • 2 takjes rozemarijn
 • 500 ml ciderazijn
 • 200 g suiker
 • Snuf zout

Instructions

 1. Doe de pruimen, steranijs en rozemarijn in de schone pot.
 2. Laat in een middelgrote pan de azijn, suiker en het snufje zout rustig koken totdat de suiker is opgelost.
 3. Giet het azijnmengsel in de pot op de pruimen, steranijs en de rozemarijn.
 4. Laat de potten afkoelen tot ze handwarm zijn en doe de deksel dicht. Bewaar de ingemaakte pruimen in de koelkast, na 5 dagen zijn ze goed gemarineerd en kun je ze eten.

Recipe Notes

 • Ze zijn (natuurlijk) vrij zuur, als je ze bijvoorbeeld met kaas combineert, zorg er dan voor dat het een lekker pittige kaas is. Dat de smaken goed elkaar complimenteren.
 • Geef een twist aan je boerenkoolstamppot door deze pruimen te serveren in plaats van je standaard zilveruitjes.
 • Snij de pruim in kleine stukjes en meng ze door een salade met veldsla, geitenkaas, pistachenootjes, avocado en een simpele honing dressing.
 • Je kan de ingelegde pruimen ongeveer een week in de koelkast bewaren nadat je ze hebt geopend.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *