Lemon minneola curd

Lemon minneola curd in een potje zijzaanzicht

Deze lemon minneola curd is super simpel en zo gemaakt! Hij is door toevoeging van minneola wat milder van smaak dan een curd die alleen van citroen gemaakt is. Toch is hij vol van smaak en is perfect voor taarten, cupcakes, op yoghurt, pannenkoeken, scones en nog veel meer!

Mijn favoriete curd recept

Happy monday! Ik begin deze week met een zonning recept, een lemon minneola curd. Als je, net als ik, dol bent op citrusvruchten, ga je deze fris zure, romige, maar ook zoete lemon minneola curd heerlijk vinden! Door toevoeging van de minneola is deze curd net wat milder van smaak dan de klassieke lemoncurd. Tot twee jaar geleden wist ik niet hoe ontzettend simpel het is om curds te maken, maar nu staat er met regelmaat een verse variant in mijn koelkast. Soms een simpele van alleen citroen, soms met een beetje limoen, ik heb er ook een gemaakt met grapefruit en laatst maakte ik deze met citroen en minneola. Je weet wel, die uit de kluiten gewassen mandarijn die je de laatste jaren veelvuldig in de supermarktschappen ziet liggen.

De lemon minneola curd combineert perfect

Ik maakte deze lemon minneola curd met in mijn achterhoofd een poppyseedcake die ik iets herfstiger wilde maken door minneola toe te voegen. Stay tuned, deze week komt deze heerlijke cake ook op mijn blog. Ja, met recept en al. Maar met curds kun je alle kanten op. Deze lemon minneola curd gebruikte ik als vulling voor een cake, maar je kan het natuurlijk ook door je yoghurt doen. Of een goede klodder op een scone met clotted cream. Of maak een meringue pie, met curd als vulling. Je kan de curd ook gewoon rechtstreeks uit de pot lepelen, I won’t judge. Met een potje van deze curd in je koelkast, maak je van elk toetje een feest. Je kan het zelfs op je toast doen, beetje cream cheese er bij… Smullen!

Zoals je misschien al begreep uit voorgaande tekst: ik vind citrus smaken echt heerlijk! Ik maakte laatst deze heerlijke limoen koekjes, om ze net even wat spannender te maken gebruikte ik ook basilicum. En deze limoen taart is ook een feestje voor je mond, lekker voor dit nazomerse weer.

Heb je het recept een keer gemaakt? Het lijkt mij heel erg leuk om te weten watt je er van vindt. Laat een berichtje achter hieronder in de comments of via mijn instagram of facebook pagina. Heel veel bakplezier!

Tips

Voordat je de keuken in springt en met de lemon minneola curd aan de slag gaat, heb ik nog wat tips om teleurstellingen te voorkomen:

 • Zorg dat je bij het au bien-marie de vuurvaste kom het water niet raakt. Anders zal de curd te snel te warm worden.
 • Blijf constant roeren, dit voorkomt dat er een scrambled egg in je curd onstaat.
 • Zeef de curd wanneer hij nog heet en vloeibaar is, anders wordt het een flinke kliederboel.
 • De curd zal tijdens het afkoelen nog opstijven.

Lemon minneola curd in een potje bovenaanzicht

Lemon mineolacurd

Deze lemon mineola curd is super makkelijk te maken.  Hij is door toevoeging van mineola wat milder van smaak dan een curd die alleen van citroen gemaakt is. Toch is hij vol van smaak en is perfect voor taarten, cupcakes, op yoghurt, pannenkoeken, scones en nog veel meer!

Course Dessert
Keyword citroen, curd, mineola
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Servings 1 potje

Ingredients

 • 1 mineola rasp en sap
 • 1 citroen rasp en sap
 • 120 g boter
 • 200 g suiker
 • 2 eieren + 1 eierdooier

Instructions

 1. Verhit een klein laagje water in een pan en zet er een vuurvaste kom boven op.
 2. Verhit de boter, suiker, rasp en sap van beide citrusvruchten au bien-marie in de vuurvaste kom en wacht tot de boter gesmolten is.
 3. Roer snel de eieren en de dooier door het botermengsel en blijf roeren tot het mengsel dikker wordt. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, je mengsel mag niet te snel opwarmen.
 4. Na ongeveer 10 minuten is je curd dik genoeg, zet je het vuur uit en haal je de kom van de pan. Zeef de curd en doe hem in een gesteriliseerde pot. Laat afkoelen naar hand temperatuur. Sluit af en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Recipe Notes

 • Zorg dat je bij het au bien-marie de vuurvaste kom het water niet raakt. Anders zal de curd te snel te warm worden.
 • Blijf constant roeren, dit voorkomt dat er een scrambled egg in je curd onstaat.
 • Zeef de curd wanneer hij nog heet en vloeibaar is, anders wordt het een flinke kliederboel.
 • De curd zal tijdens het afkoelen nog opstijven.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *