Limoen en basilicum suikerkoekjes

Deze heerlijke suikerkoekjes hebben niet een smaak die je vaak tegen komt in je koektrommel. Het klassieke suikerkoekjes recept is, door het toevoegen van de limoen, friszuur. De basilicum laat ze iets wat kruidig smaken. Maar net genoeg dat het niet overheerst! Ze zijn ook nog eens in een handomdraai gemaakt.

Bijgestelde verwachtingen

Dit keer geen heel lang verhaal maar gewoon een introductie tot het recept. Ik merk dat ik het super leuk vind om te schrijven, maar wel als ik in de juiste ‘flow’ zit. En de afgelopen week zit ik daar even niet in. Met het gezin dat even wat uit balans is, man die jarig is, werk, andere afleidingen etc. Ik heb de eisen voor mijn blog wat bijgesteld naar minimaal 1 keer per week posten.

– don’t be too strict to yourself-

Ik merk dat mij dat wat meer rust geeft. En minimaal 1 keer betekend natuurlijk niet dat 2 keer posten een zonde is. Kan heus wel een keer voorkomen dat er toch twee keer iets verschijnt op Kina’s Kitchen. Ik houd jullie op de hoogte via mijn facebook pagina of instagram account, dus volg mij daar!

Voor deze keer houd ik het kort en bondig (voor mijn doen dan…)!

Kruiden

Als ik boodschappen doe en ik wil kruiden hebben, dan koop ik vaak niet zo’n plastic bakje in de supermarkt. Liever koop ik meteen een hele plant, ik ga voor een bosje naar de Turkse groente winkel of raus ik de tuin leeg van mijn ouders. Zo stond er laatst een basilicum plant in mijn vensterbank, niet heel erg ongewoon in ons huishouden. Maar, daar moest natuurlijk iets experimenteels mee gedaan worden. Dus, in plaats van de basilicum te verwerken in de good ol’ caprese, wilde ik experimenteren met deze smaken in koekjes. Dus verzon ik dit simpele limoen en basilicum suikerkoekje. Door de limoen en de basilicum krijg het eigenlijk simpele suikerkoekje meteen een unieke twist.

De suikerkoekjes

Je kunt zelf helemaal los gaan qua vorm. Ik koos dit keer voor vierkante koekjes. Als je rondjes uitsteekt, heb je vaak zo veel deeg over wat je opnieuw moet uitrollen om er nog meer koekjes uit te steken. So I chose the easy way out. Voor vorm behoud van de koekjes kun je ze het best eerst dun uit rollen en koelen tot het deeg goed stevig is, minstens 10 minuten. Daarna steek je de vormpjes uit. Als het deeg wat zacht aanvoelt kan je het altijd nog eventjes extra koelen voor het afbakken.

Voor een mooie afwerking bestrijk je de suikerkoekjes voor het bakken met eiwit en bestrooi je ze met witte suiker. Let op dat je niet te veel eiwit er op smeert, je wilt geen gebakken ei op je suikerkoekjes.

Ik sluit mijn post af met een mooie quote van mijn geliefde man:

‘Goh, het lijken wel hartige koekjes op de foto..’

Heb je het recept een keer gemaakt? Laat mij weten wat je er van vindt hieronder in de comments. Heel veel bakplezier!

Ook zo’n koekjesliefhebber? Deze chocolade pindakaas en pretzel koekjes zijn nog makkelijker en hoef je niet te bakken.

Limoen en basilicum suikerkoekjes

Course Snack
Keyword basilicum, koekje, limoen, suikerkoekje, zoet
Prep Time 15 minutes
Cook Time 12 minutes
koeltijd 10 minutes
Total Time 27 minutes
Servings 20 stuks

Ingredients

 • 100 g boter kamertemperatuur
 • 75 g witte suiker
 • 1 ei gesplitst
 • 2 limoenen geraspt
 • 15 basilicum blaadjes fijn gesneden
 • 200 g bloem
 • suiker extra om over de koekjes te strooien

Instructions

 1. Klop de boter en de suiker met een mixer op hoge snelheid luchtig in een kom.

 2. Voeg de eierdooier, limoen zest, sap van 1 limoen en de basilicum toe en klop tot het allemaal is opgenomen.

 3. Zeef de bloem boven het ei-suiker mengsel en kneed het met de hand tot een bal. Kneed niet te lang, maar tot de bloem net is opgenomen.

 4. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm, tussen twee stukken vershoudfolie en koel de plak voor ongeveer 10 minuten in de koelkast.

 5. Steek vormpjes uit en leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

 6. Bestrijk met het losgeklopte eiwit en bestrooi licht met wat suiker. Bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180 graden, tot ze goudbruin gekleurd zijn.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *